Home-Blayney Shire Council-Logo
>

Master Plan - Project Updates

Blayney Town Centre

Project Update November 2021

Council has engaged Place Design Group to develop the next phase of the Blayney 2020 Master Plan and implementation strategy, looking at a number of the proposed projects along the main street and surrounding town centre. The original 2020 Master Plan was a strategic document, which aimed to “deliver strategies that enhance the economic viability, growth and marketability of Blayney, based on the findings of research into Blayney’s current economic situation and its potential for future growth” The Town Centre Master Plan, looks to implement the previously identified opportunities, and will include overall design strategies, proposed vehicle and pedestrian circulation and connections, material and planting palettes, parking strategies, etc.

In September, Place Design Group presented the initial draft concept plans via a webinar (Click here to watch the recording and click here to download the presentation of the Draft Concept Plans), which was then followed by an online survey and an opportunity for the community to provide written submissions.

Below is a summary of the main themes which came out of the community consultation.

KEY THEMES
Movement
- Improved vehicular interface between Railway Lane, Adelaide Street and Railway Station carpark.
- Maintain existing reverse angle parking within Adelaide Street.
- Utilise existing local roads or the Belubula River Walk as cycle routes through town.
- High Pedestrian Activity Area (HPAA) in Adelaide Street and surrounding business areas.
- Continue to explore the provision of one way traffic flow in Farm Lane and Henry Street between Ogilvy Street and Burns Streets.
- Improved footpath surfaces and pram ramp installations.
Place
- Continue to improve railway station precinct, as a welcoming gateway.
- Beautification of Adelaide Street with high canopy trees, pot plants and flower beds.
- Restoration program for shop front facades.
- Festoon lighting across main street.

PROJECT TASKS

COMMUNITY CONSULATION FEEDBACK
There were 100 surveys and written submissions received from residents, business and community members on the concept plan for the Blayney mainstreet prepared by Place Design Group.

Feedback was sought on a number of traffic movement concept designs within the central business area of Blayney. 60% of respondents were in favour of reconfiguring the access and design of the Railway Station entry however it was noted that any design needed to consider the access for the NSW Trainlink Coach service and those nearby businesses in Adelaide Street.

Improving car parking for the Platform Arts Hub and Railway Station would enhance this end of Adelaide Street providing a more appealing public gateway to town. Transport for NSW (TfNSW) are critical stakeholders in this component of the Masterplan, and any design would need to meet their safety and traffic movement approvals process.

A recent scoping study has also recognised the Railway Station precinct as a suitable location to provide 2 lockable electric vehicle (destination charger) charging points, and the Community Centre carpark for 2 (fast charger) electric vehicle charging points.
The connectivity of locations within the town centre is important, and the community recognises the need for the safe movement of pedestrians along and across Adelaide Street, using appropriately located, pedestrian crossing points, and the ability to walk through to Farm Lane, when and if Council can facilitate this opportunity.

Crossing points with pram ramps should be provided at key locations along Adelaide Street, including mid block between Ogilvy and Church Streets, and Church and Burns Street, and the existing intersection at Burns/Waters Street be reconfigured to provide for the safe movement of pedestrians and vehicles outside the Post Office.

The existing brick paving from Railway Lane to Church Street has deteriorated and priority should be given to its replacement.

Over 80% of respondents are in favour of retaining reverse angle parking in Adelaide Street.

A dedicated cycle lane along Adelaide Street, whilst of interest to some is not supported, with preference given to bicycles using the Belubula River Walk or the wide open local streets, which are a feature that many people appreciate, and like in Blayney.
The community is balanced in its support/opposition to the proposal to make Farm Lane one way from Church Street to Ogilvy Street, and will remain a consideration. The proposal to establish a sense of place with modification of areas behind Adelaide Street businesses and shops that front Farm Lane, for additional car parking is not supported or considered a feasible option.

Traffic speed is a major concern for pedestrian safety, and the introduction of a 40km/hr high pedestrian zone is the preferred solution rather than the narrowing of the mainstreet with parklets, gardens, bike lanes and other infrastructure.

An alternative Heavy Vehicle route whilst identified in the Blayney Industrial Lands Strategic Plan is only a concept at this stage, and will remain a medium to long term strategic project.

Beautification of Adelaide Street is proposed to be achieved with high canopy street trees that will showcase Autumn colours, pot plants and flower beds. The many heritage and attractive facades that exist in the main street could follow the lead of those owners who have repainted and refurbished the façades and shop fronts in recent years.

An opportunity to install Christmas lights or Festoon lights across the main street should be investigated.

NEXT STEPS

Council will liaise with Place Design Group to amend the draft plan to incorporate the community feedback. An amended draft plan will then be presented to the community in a face-to-face community consultation session with an opportunity to provide further feedback on the updated plans.

WHERE TO FIND OUT MORE

Council will provide future updates on this project via the Blayney Town Association, Council Website, Council Facebook page, Council Connect e-newsletter and the Blayney Chronicle. If you would like direct postal or email updates on this project, please contact Council via the details below.

CONTACT

6368 2104 

council@blayney.nsw.gov.au

Council Facebook Page 

 


Millthorpe Village Centre 

Project Update November 2021

Council, in conjunction with the Millthorpe Village Committee, engaged Place Design Group to develop plans that will invigorate and activate the village centre, ensuring it meets the needs of the local community, people who visit the village and local businesses. We believe that the success of the main street and village centre will be determined by how well it caters to the needs of the people who live, work, play and visit here. The Village Centre Master Plan, will include overall design strategies, proposed vehicle and pedestrian circulation, material and planting palettes, parking strategies, etc.

In September, Place Design Group presented the initial draft concept plans via a webinar (Click here to watch the recording and click here to download the presentation of the Draft Concept Plans), this was then followed by an online survey and an opportunity for the community to provide written submissions.

Below is a summary of the main themes which came out of the community consultation.

KEY THEMES

Movement
- No change to traffic flow direction
- High Pedestrian Activity Area (HPAA) in Pym Street (perhaps Victoria St)
- Heavy/through traffic directed via Glenorie Road
- Traffic calming in Victoria Street (at thresholds to HPAA)
- Improved footpath surfaces and pram ramp installations
- Wayfinding to connect carparking at bowling club, railway station and Redmond Oval with the village centre
- Road and parking space linemarking
Place
- Restore bluestone kerbing in Victoria, Pym, Blake and Elliott Streets
- Surface/threshold changes at intersection of Victoria and Pym Streets
- Improved public amenities at Railway Station
- Restoration grants for verandahs
- Underground power network
- Bollard system for closure of Pym Street for community events
- Parklets trial

COMMUNITY CONSULATION FEEDBACK
Following the presentation, over 130 responses were received on the concept plans developed for the Millthorpe main street. Feedback was sought on a number of traffic movement concept designs, and whilst 20% of respondents supported the change to one-way South along Victoria Street option with Pym Street one way, over 65% preferred there was no change to traffic direction along either Victoria or Pym Streets.

The community are committed to maintaining the Village feel with its quirky character and heritage charm. A priority was identified to the sympathetic restoration of the original features of the streetscape, such as the verandas on buildings, cobblestone sections of the streets and the bluestone kerb and guttering.

Village parking is critical during busy weekends, special events and holiday seasons. Improvements could be made to infrastructure and signage to promote the available parking that exists and create increased and accessible parking opportunities.

Clear signage to promote where caravans and trailers can park is also a positive step to encouraging connections for visitors on holidays, to park and walk.

A recent scoping study has also recognised the Station Place precinct as a suitable location to provide a dual port electric vehicle (destination charger) charging point.

Traffic speed is a major concern for pedestrian safety, businesses and residents. Traffic calming devices in Victoria Street that may include speed humps, the introduction of a 30km/hr high pedestrian zone, line marking to clearly identify traffic lanes and angled parking will improve driver behaviour and vehicle placement in addition to discouraging through traffic in the Village.

The connectivity of the Village for less able people or those with a wheelchair or pram is a priority. Whilst maintaining clear zones, improving walkways, and installing new pram ramps is advantageous, locations need to be carefully considered, even if there is no formal pedestrian refuge or crossing currently. With upgraded signage, sight distances and footpath surfaces; accessibility will be improved significantly.

There is no available land or buildings for construction of new public toilets in Pym Street. There are public toilets at Redmond Oval and at the Railway Station, and with improved signage these toilets are adequate for normal times. The Railway Station provides scope for additional public amenities with upgrades to occur on the existing amenities in early 2022

The concept of a shared zone in Station Place is supported, subject to maintaining vehicle access to the Railway Station and the Car Park. This location is also identified as ideal for the provision of electric vehicle (destination charger) charging stations.

Additional heritage style footpath seating, in locations that will not impact on pedestrian access is supported.

The inclusion of Parklets is positive, without a net loss in car parking spaces. This would need to be sensitive to the Millthorpe Heritage with Style theme. The use of temporary installations could serve a purpose of providing summer outdoor dining and seating and provide a chance for residents and businesses to measure the success or otherwise of the Parklet concept

PROJECT TASKS

NEXT STEPS

Council will liaise with Place Design Group to amend the draft plan to incorporate the community feedback. An amended draft plan will then be presented to the community in a face-to-face community consultation session with an opportunity to provide further feedback on the updated plans.

WHERE TO FIND OUT MORE

Council will provide future updates on this project via the Millthorpe Village Committee, Council Website, Council Facebook page, Council Connect e-newsletter and the Blayney Chronicle. If you would like direct postal or email updates on this project, please contact Council via the details below.

CONTACT

Council Facebook Page 

 

Last modified: 16 Nov 2021

CONTACT US